Ny animationsfilm vil hjælpe ensomme unge

Foto: Viborg Kommune. Lærere og andre fagprofessionelle var samlet til workshop med fokus på, hvordan de kan hjælpe ensomme unge.
dato

Børn og unge i Viborg Kommune skal føle sig som en del af sunde fællesskaber. Det skal den nye animationsfilm "Ensom ung" hjælpe til med.

Lærere og andre fagprofessionelle var samlet til workshop med fokus på, hvordan de kan hjælpe ensomme unge.

Fra i dag kan ensomme unge - og alle, der er i berøring med dem - finde hjælp på en ny side på viborg.dk/ensom-ung. Her kan de også se den nye animationsfilm. Ud over filmen er der også henvisninger til forskellige steder, hvor man kan blive en del af et fællesskab eller få hjælp.

- Ingen skal føle sig ensomme, og slet ikke børn og unge. Derfor håber jeg, at den nye side kan inspirere og være et værktøj, både den enkelte unge, men også til de voksne omkring, så flere bliver en del af et sundt fællesskab, siger Hasse Valdemar Mortensen, skolechef i Viborg Kommune.

Hvert år laver Viborg Kommune en borgerundersøgelse med udgangspunkt i nogle af Sammenhængsmodellens mål. Et af målene er, at færre i Viborg Kommune føler sig ensomme. I 2022 viste svarene, at 16 % af alle unge (16-24 år) føler sig svært ensomme.

Til den årlige trivselsmåling 2021/2022 i folkeskolerne i Viborg Kommune svarede 7,2 procent af elever i 4.-9. klasse, at de "tit" eller "meget tit" føler sig ensomme.

De vigtige fagprofessionelle

Animationsfilmens budskab er, at de unge skal tage kontakt til voksne i deres nærmeste netværk, hvis de føler sig ensomme. For at klæde de fagprofessionelle på til at tale med ensomme unge, er der derfor blevet holdt en workshop.

Til workshoppen fik deltagerne viden om forskellige tilbud, ligesom de blev præsenteret for hjemmesiden, hvor de kan se et overblik. Der blev også lagt en plan for, hvordan alle i ansatte Viborg Kommune forberedes til møde unge, som føler sig ensomme så godt som muligt.

- Hvis man føler sig ensom, kan det være svært at koncentrere sig om en ungdomsuddannelse. Med workshoppen får vi udvidet kendskabet til hinandens fagligheder, og hvordan vi hver især kan hjælpe den unge ud af ensomhed, siger Charlotte Burvil, arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune.

Virtuelt klubhus

Et af de steder, hvor de unge bliver henvist til på den nye hjemmeside, er Cyperhus.

Cyberhus er et virtuelt klubhus, der henvender sig til unge mellem 9 og 25 år. Har kan de unge skrive til en voksen og få rådgivning i en brevkasse og sms-chat, dele sine tanker i ung-til-ung, lave billeder eller bare hænge ud.

Den 1. juni 2023 åbner en Ung-i-Viborg Cyberhus-afdeling forankret på Viborg Ungdomsskole, hvor lokale børn og unge i målgruppen kan sms-chatte med en voksen eller stille spørgsmål i en lokal brevkasse.

Kilde: Viborg Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.